Fr 25 Sep 09 - Su 10 Jan 10
Open City: Designing Coexistence
De tentoonstelling Open City: Designing Coexistence is sinds 11 januari 2010 gesloten. Daarmee is tevens de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) tot een eind gekomen. Wij danken alle bezoekers voor hun belangstelling en alle partners voor hun inzet. We hopen u allen weer te mogen begroten tijdens de 5e IABR.
U kunt via deze website foto's van de 4e IABR bekijken (in de komende weken dat zullen dat er steeds meer te zien zijn). Uiteraard kunt u ook na de 4e IABR nog kennis nemen van de thema´s van deze Biennale. Kijk daarvoor op de pagina Publicaties
Open City designing Coexistence
Met een directe verbinding tussen de straat en de grootste tentoonstellingszaal opent het gebouw zich letterlijk naar de stad Rotterdam. Bezoekers komen binnen in het dynamische publieke Forum. Daar bevindt zich een grootschalig doorloopmodel van de Open City, waar inleidende tentoonstellingen en publieksactiviteiten plaatsvinden. Wandelend langs de verschillende presentaties komt de bezoeker van het Forum 'stedelijke' faciliteiten tegen, zoals een café, een boekwinkel, een bibliotheek en een zaal voor lezingen, film en debat: 'The Hood'. Vanuit het Forum heeft de bezoeker toegang tot de tentoonstellingen.
Curator: Kees Christiaanse, co-curator: Tim Rieniets
Open City Event Program/span>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>>/>
Gedurende twaalf weken achtereen is het Forum tevens de arena voor een interdisciplinair activiteiten-programma.
Iedere week van woensdag tot en met zondag vindt er een reeks activiteiten plaats rondom een specifiek thema: lezingen, films, workshops, presentaties, debatten, bezichtigingen, rondleidingen en excursies, muziek, literatuur, en meer.
Zo’n thema is of een van de subthema’s van Open City - Maakbaarheid, Refuge, Reciprocity, Community, Squat, en Collective – of het is een ander aan Open City gelieerd thema zoals het werk van Jane Jacobs, e-cultuur en de stad, ecologie en de stad, en jeugdcultuur en de stad.
Het Open City Event Program wordt georganiseerd door de IABR en het NAi. Het filmprogramma wordt speciaal samengesteld door het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het reguliere lezingenprogramma van het NAi op donderdagavond is onderdeel van het Open City Event Program. Op de sprekerslijst staan o.a. Kees Christiaanse, Lars Lerup, Michael Sorkin, Eyal Weizman en Saskia Sassen.
De tentoonstelling Open City: Designing Coexistence bestaat uit:
Forum
[NAi Zaal 1]
Het Forum weerspiegelt een manier van nadenken over wat een open stad is of kan zijn. Aan de orde komen kwesties als migratie, diversiteit, sociale en culturele verschillen en de manier waarop architecten en stedenbouwkundigen deze uitdagingen kunnen oppakken als onderdeel van de ontwerpopdracht.
In de Open City gaat het over toegang. Toegang tot de rijke bronnen die het stadsleven zijn meerwaarde geven zoals mobiliteit, communicatie, kennis en onderwijs, gezondheid, huisvesting, werk en sociale netwerken.
De kwaliteit van de Open City wordt daarom mede bepaald door het faciliteren van die toegang, de mate van vrijheid en gemak waarmee die bronnen kunnen worden benut. Architecten maken de samenleving niet, maar ze kunnen wel belangrijke voorwaarden voor een open samenleving creëren.
Wandelend langs de verschillende presentaties komt de bezoeker van het Forum 'stedelijke' faciliteiten tegen, zoals een café, een boekwinkel, een bibliotheek en een zaal voor lezingen, film en debat: 'The Hood'.
Curator: Kees Christiaanse, Tim Rieniets, Fabienne Hoelzel
Maakbaarheid
De her-uitvinding van het stedelijk project in Rotterdam: op zoek naar een nieuwe geloofwaardigheid voor architectuur en stedenbouw na de kredietcrisis van 2008
[NAi Foyer]
De paradox van Rotterdam is dat de stadsbestuurders altijd heel goed hebben gemeend te weten wat de stad zou moeten zijn, maar niet wat hun stad eigenlijk is. Wie niet weet wie hij is, kan niet weten wat hij wil worden.
Maakbaarheid is een polemische visie op de stad Rotterdam in drie delen. In het manifest Make No Big Plans betoogt Crimson dat het nu niet de tijd is van De Grote Oplossing, maar die van het architectonisch ingrijpen op een schaal waarbij het overzicht behouden blijft. De film Story of an Open City laat zien hoe de tijdgeest in drie fases zijn stempel heeft gedrukt op de opbouw van de stad. En met Facts on the Ground tenslotte, wil Crimson op pragmatische wijze het debat over maakbaarheid op gang brengen. Op negen plekken in Rotterdam zijn projecten aangepakt die bij elkaar een reparatiesetje vormen voor de versnipperde stad.
Subcuratoren: Crimson Architectural Historians
Van 21 tot 25 oktober staat Maakbaarheid centraal in het Event Program
Refuge
Architectural Propositions for Unbound Spaces
[NAi Entreeruimte]
Refuge (vluchthaven) verwijst naar plekken waar mensen samenkomen op de vlucht voor honger, geweld of armoede. Maar ook naar escapisme, de wens zich te onttrekken aan de hectiek van de stad en te ontsnappen naar een exclusieve wijk met een hek eromheen. In het Midden Oosten en het zuidelijke deel van het Middellandse Zeegebied komen beide vormen van Refuge voor, soms pal naast elkaar. Voor welke opdracht zien architecten en stedenbouwkundigen zich geplaatst als bestaande normen zijn weggevallen en er niet kan worden teruggegrepen op processen en voorwaarden waaronder architectuur normaal tot stand komt? Dan kunnen alleen pragmatische, simpele, kleine en uitvoerbare oplossingen worden aangedragen.
Subcuratoren: Phillip Misselwitz en Can Altay
Van 18 tot 22 november staat Refuge centraal in het Event Program
Reciprocity
Stedelijke ruilstrategieën in Jakarta
[NAi Zaal 2]
In ontwikkelingslanden is de ruilhandel vaak belangrijker dan de officiële economie. Het belang van die informele structuur zal de komende jaren nog verder toenemen omdat de steden juist in de arme landen explosief groeien. Reciprocity onderzoekt in Jakarta hoe het systeem van uitruil en wederdiensten van invloed is op de infrastructuur en de vitaliteit van de stad. De Indonesische hoofdstad is een rijk en zeer complex voorbeeld van dit stedelijke ruilverkeer. Een groot deel van de bevolking ontvangt er zijn loon in natura of creëert zelf een alternatieve vorm van vraag en aanbod. De stad groeit als kool, er is vrijwel geen regie en de infrastructuur binnen de stadsgrenzen varieert van rijstvelden tot torenflats.
Subcuratoren: Daliana Suryawinata en Stephen Cairns
Van 25 tot 29 november staat Reciprocity centraal in het Event Program
Community
The American Way of Living
[NAi Zaal 2]
Weinig samenlevingen lijken zo gesegregeerd, zo weinig open te zijn als de Amerikaanse. Zeker in Suburbia. Maar wie nauwkeuriger kijkt, ziet juist daar kenmerken van de Open City op plaatsen zoals winkelcentra, parkeerplaatsen, kerken en sportvelden, die in tegenstelling tot wat altijd gedacht is, integratiebevorderend blijken te werken.
De tentoonstelling Community is opgezet als een woordenboek, bestaande uit 101 ‘wapens’ die architecten, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, politici en actiegroepen kunnen inzetten tegen of voor de Open City.
De 101 ‘wapens’ zijn verzameld in The Arsenal of Exclusion/Inclusion. De bezoeker kan ze allemaal bestuderen in alfabetische volgorde of kiezen uit vijf thematische tours.
Subcurator: Interboro
Van 7 tot 11 oktober staat Community centraal in het Event Program
Squat
De informele stad in ontwikkeling
[NAi Zaal 3]
Wereldwijd leven meer dan een miljard mensen in sloppenwijken, gammele hutten, kraakpanden, tenten en kartonnen dozen, en opgegeven flatgebouwen. Deze zogenaamde informele steden zijn bijzonder gevarieerd, leveren zeer specifieke uitdagingen en hun aantal groeit nog steeds. Hoe kunnen architecten en stedenbouwkundigen bijdragen aan een sociaal en ecologisch duurzame ontwikkeling van deze stedelijke gebieden?
De expositie Squat heeft twee hoofdthema’s. Constructie van Kennis is gecentreerd rondom urbaninform.net, een internetplatform dat informele stadsbewoners kunnen gebruiken om onderling ervaringen en oplossingen uit te wisselen. Bij Constructie van de Stad ligt het accent op projecten in twee grote agglomeraties: Kotebe Hanna Mariam in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië; en Paraisópolis, met zijn 60.000 inwoners een van de grootste informele nederzettingen in de Braziliaanse metropool São Paulo.
Subcuratoren: Jörg Stollmann en Rainer Hehl
Van 16 tot 19 december staat Squat centraal in het Event Program
Collective
Architectuur en massaproductie
[NAi Zaal 3]
In de Sovjet Unie zijn tussen 1956 en 1989 vijftig miljoen standaard appartementen verrezen in wijken die Microrayons worden genoemd. Na de instorting van het socialistische regime kampen die eenvormige wijken met een crisis in de openbare ruimte waarvoor niemand meer verantwoordelijkheid neemt. Toch hoeven we niet bang te zijn voor massaproductie in de architectuur betoogt de tentoonstelling Collective.
De tentoonstelling is een pleidooi voor de combinatie van het goede van massaproductie met het ‘westerse’ kavelontwerp. De essentie van de oplossing die Collective voorstelt is dat kavels weliswaar als geheel kunnen worden ontworpen, maar dat voor de grootte van de kavels een standaard wordt ontwikkeld. Net zoals er bijvoorbeeld bij schoenen sprake is van een standaard voor schoenmaten. Een dergelijke aanpak zal leiden tot een toename van variatie en niet tot uniformiteit, en dat komt ook de openbare ruimte ten goede.
Subcuratoren: Bart Goldhoorn, Alexander Sverdlov en Anna Bronovitskaya
Van 11 tot 15 november staat Collective centraal in het Event Program