Th 12 Nov 09
Open City Lezing en Debat – Collective
Housing for the millions 2.0
Naar een nieuw concept voor massawoningbouw
De lezing wordt verzorgd door Bart Goldhoorn en Alexander Sverdlov, subcuratoren van de 4e IABR tentoonstelling Collective.
Op basis van een analyse van de Post-Socialistische stad hebben de curatoren van de Collective sectie van de IABR een model voor massawoningbouw ontwikkeld dat ingaat tegen de grondslagen van het huidige architectuurbeleid . Volgens de curatoren maken zowel krediet- als klimaatcisis het noodzakelijk de manier waarop architectuur wordt geproduceerd radicaal te veranderen.
De Ontwerp Bubble
De laatste 20 jaar is de architectuur door de onroerend goed bubble in staat gesteld zich volledig te richten op de ontwikkeling van een contextuele en individuele architectuur. Daarbij wordt elk project opnieuw ontworpen, doorgerekend, besproken, bijgesteld, goedgekeurd. Dit proces is zeer tijdrovend - in Nederland duurt het wel 90 maanden voordat een woningbouwproject van initiatief to realisatie is gekomen. Een hele kaste van ambtenaren, adviseurs, ingenieurs, architecten en consultants leeft van dit proces, dat uiteindelijk leidt tot projecten die verbluffend veel op elkaar lijken. Niet aleen is dit proces kostbaar, ook belemmert het de ontwikkeling van hoogwaardige oplossingen. Doordat elk project bij nul begint, wordt het nooit echt doorontwikkeld.
Het Taboe
Sinds de jaren '70 is massaproductie in de architectuur een anathema. Dit taboe is gebaseerd op het idee dat massaproductie automatisch leidt tot eenvormigheid. Als we de echter om ons heen, dan zien we dat de keuzemogelijkheden voor de consument vandaag de dag groter zijn ooit tevoren, terwijl door de ontwikkeling van de globale markteconomie elk product, hoe specifiek ook, voldoende kopers kan vinden om massaproductie mogelijk te maken.
Open Source
Dat betekent dat de architectuur nu de stap moet maken van haute couture naar pret-a-porter, zodat hoogwaardige architectonische ontwerpen bereikbaar worden voor iedereen. Voorwaarde hiervoor is dat er, net als bij kleding en schoenen, een standaard wordt ontwikkeld voor de maten van kavels en bouwblokken die ervoor moet zorgen dat de ontwerpen passen in een stedelijke context. Op dat moment wordt een markt gecreeerd waar projecten met elkaar kunnen worden vergeleken en dus kunnen concurreren. Elke architect kan hierop zijn projecten aanbieden, en de consument krijgt een vrije keuze uit ready made ontwerpen.
+31 (0) 10 440 1342
www.nai.nl/inschrijven
Auditorium, NAI
20.00 uur
€5 / 3 / PP