Tu 15 Sep 09
A Sense of Belonging: postdemocratische verkenningen
Het Internationale Keuze Debat - Rotterdamse Schouwburg
Het jaarlijkse 'Internationale Keuze debat onderzoekt dit keer de rol die het theater als publieke ruimte kan vervullen bij het zoeken naar mogelijke vormen van verbondenheid in een zogenoemde postdemocratische samenleving.
Gezien de overeenkomsten die er zijn tussen het thema's van A Sense of Belonging en het thema van de 4e IABR, Open CIty: Desiging Coexistence, die beide de rol van actief burgerschap in de openbare ruimte benadrukken, heeft de Rotterdamse Schouwburg de IABR gevraagd deel te nemen aan het debat. De IABR heeft Kristian Koreman gevraagd dit op zich te nemen
ZUS
Het in Rotterdam gevestigde ZUS [Zones Urbaines Sensible] is opgericht door Kristian Koreman en Elma van Boxel in 2001, en levert bijdragen aan de drie hoofdtentoonstellingen van de 4e IABR: Vrijstaat Amsterdam ('Het Nieuwe Diep'), Parallel Cases//IABR@RDM, en Open City: Designing Coexistence ('Central Disrtrict', een van de projecten van subcuratoren Crimson Architectural Historians).
Het debat onderzoekt de rol die het theater als publieke ruimte kan vervullen bij het zoeken naar mogelijke vormen van verbondenheid in een zogenoemde postdemocratische samenleving. De relatie tussen overheid en burger lijkt er een geworden van zuiver zakelijke aard, de democratische rechtstaat is haar kracht aan het verliezen en de burgers verliezen het vertrouwen in de politiek. Maar de overheid is geen bedrijf en de burger geen klant. Gebrek aan binding speelt daarom ook een rol in het Nederlandse politieke debat. Vooralsnog ontbreken de antwoorden op de vraag hoe de levensnoodzakelijke betrokkenheid en bekommernis in zo’n postdemocratische samenleving vorm en inhoud kunnen krijgen, ondanks de roep om sterk en betrokken burgerschap.
Actief Burgerschap
Politiek filosoof en voormalig adviseur van Bill Clinton, Benjamin Barber, pleitte al in 1984 in zijn Strong Democracy voor actief burgerschap in de publieke ruimte. Barber ziet kerken en scholen als plaatsen voor burgerschap, wat in Nederland het maatschappelijk middenveld wordt genoemd. Maar is dat middenveld nu niet eerder een plek van polarisatie en morele onzekerheden dan een toonbeeld van zelfbewustzijn en binding? Kunnen de kunsten bijdragen aan de activering van burgers om die publieke ruimte weer te gebruiken als ontmoetingsplaats? Mogen we de hoop koesteren dat in het bijzonder het theater een plek voor A Sense of Belonging kan zijn?
Gasten
Te gast zijn Benjamin Barber (politiek filosoof en oud-adviseur van Bill Clinton en auteur van o.a. Jihad vs. McWorld en Strong Democracy: Participatory Politics for a New Age), Anton Zijderveld (socioloog en auteur van Populisme als drijfzand), Nataliya Golofastova (regisseur van Naar wijder horizon) en Kristian Koreman van bureau voor (landschaps)architectuur ZUS. Onder leiding van Pieter Hilhorst.
Concept en productie: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de Rotterdamse Schouwburg. Met dank aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Rotterdamse Schouwburg - Grote Zaal
dinsdag 15 september 2009, aanvang 20:30
Voertaal: Engels
Kaarten via Rotterdamse Schouwburg
Adres: Schouwburgplein 25, 3012 CL Rotterdam