• NL / ENG
  • Home
  • Zoek
  • Contact
  • RSS
  • Tentoonstellingen
  • Eeuw van de Stad - VPRO
  • Open City Event Program
  • Partner Program
  • Master Class
  • Publicaties
  • Praktische informatie
  • Subsidiënten & partners
  • Organisatie
  • Credits
  • Pers

Th 01 Oct 09

Een nieuw politiek landschap

Wibaut Congres - Openingsspeech Maarten van Poelgeest - 30 sep


Van de oude Marx hebben we geleerd dat de onderbouw de bovenbouw bepaalt. Voor wie na 1980 is geboren leg ik het uit: onze maatschappelijk, culturele en politieke orde wordt door de productieverhoudingen bepaald. Welnu, de Amerikaanse economisch geograaf Florida lijkt op een marxist. Zijn stelling dat met de opkomst van de creatieve economie de productieverhoudingen in de Westerse wereld wezenlijk zijn veranderd en daarmee onze samenleving en onze steden, zou namelijk als het bewijs voor een dergelijke stelling kunnen worden opgevat. Maar voordat ik, als rechtgeaarde stedeling, u wil vragen om samen met mij op de bank te gaan staan voor Richard Florida en Karl Marx, wil ik het met u hebben over een andere oerkracht. Ik wil het met u hebben over demografie. Over krimp en groei.


De wereldbevolking is hard op weg te groeien van zes naar liefst negen miljard mensen in 2050. Die mensen, op zoek naar werk, naar vooruitgang, trekken bovendien steeds meer samen in steden van een dikwijls historisch ongekend formaat. De Europese bevolking echter staat aan de vooravond van een even historische demografische krimp. Het is een wonderlijke situatie: terwijl Afrika, Azië en Zuid-Amerika harder groeien dan ooit en Noord-Amerika het ene surplus na het andere verwelkomt, is er het Fort Europa waarvan het inwonertal stug daalt.


Demografische krimp zal gevolgen hebben voor onze economie. Japan laat het nu al zien. Dat land – nu nog de tweede economische macht in de wereld – krimpt al zeker een decennium. Ondertussen boet het in aan economische kracht. Sommigen wijten het slechte presteren van de Japanse economie aan verstarring van het politieke establishment, maar de basis is volgens mij gewoon vergrijzing.

Een andere voorbeeld, dichter bij huis, is Italie. Men is geneigd om ook hier de tegenvallende economische prestaties te wijten aan de Italiaanse politiek, maar het is de vergrijzende en krimpende Italiaanse bevolking die de economische groeicijfers lijkt te temperen. Dat die vergrijzende bevolking een andere politieke voorkeur aan de dag legt dan een jonge, expansieve bevolking zou hebben gedaan, lijkt mij ook in dit voorbeeld evident.

Anders dan de Verenigde Staten hebben wij een hek om Europa gezet. Niemand lijkt nog welkom. Daarmee zet Europa zichzelf op achterstand. Jong talent, dynamiek, ondernemingszin, het wordt allemaal minder als de krimp doorzet en de migratie blijvend beperkt wordt. En wie toch door de muren van het fort weet door te breken, is eerder wanhopig dan getalenteerd.
Als we preciezer naar Europa kijken, dan zien we niet alleen demografische krimp, maar ook groei. Daarbij gaat het minder om staten, maar veeleer om steden en stedelijke regio’s. Er zijn stedelijke regio’s die, ondanks de krimp, demografisch blijven groeien.
Voorbeelden van dergelijke snelgroeiende steden zijn London en Edinburgh in Groot-Brittannie. In Duitsland Munchen, Keulen, Hamburg, Berlijn. In Frankrijk Groot-Parijs, Grenoble, Toulouse, Rouen. In Belgie Antwerpen en Brussel. Tegelijkertijd blijven hele landsdelen versneld krimpen. We hebben het dan over herschikkingen van de bevolking binnen Europa. Met name jongeren kiezen voor de dynamische steden.


Dit is geen leuk vooruitzicht. Het leidt tot grote politieke spanningen. Niet zo zeer tussen staten als wel binnen staten. Want kan de natiestaat dit accepteren? Kan de natiestaat accepteren dat het land ‘scheef gaat hangen’?
In Nederland is er nu al krimp in Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Ook Rotterdam en Dordrecht krimpen; de afgelopen jaren daalde het inwonertal van de Maasstad met liefst 40.000. Dat vind men daar niet leuk. En geef toe, het is ook een groot maatschappelijk probleem. Mensen wier pensioen in het huis zit, kunnen hun huis niet verkopen. En ondertussen vertrekken de buren, verslonst de buurt en neemt de pensioenvoorziening – bijvoorbeeld een eigen woning - in waarde sterk af. Jonge ouders worden er mee geconfronteerd dat de school van hun kinderen wat betreft omvang beneden de minimale normen zakt en moet sluiten. Ze moeten voortaan hun kinderen vijf of tien kilometer verderop naar school brengen. Elke ochtend weer. Dit probleem komt op grote delen van Nederland af.


De eerste reflex van de Nederlandse staat om dit op te lossen is herverdelen. De stilzwijgende pretentie is dat de nationale overheid middels een gewiekst beleid de bevolking gelijkmatig over het land gespreid kan houden. ‘Den Haag’ heeft dat in de jaren zestig en zeventig ook gedaan. Delen van de PPT zijn toen verhuisd naar Groningen en Leeuwarden en de Belastingdienst ging naar Kerkrade. Het heeft niet gewerkt.
Een andere reactie is die van tomeloze daadkracht van lokale bestuurders in de krimpgebieden. Juist bij krimp worden er grote gebiedsontwikkelingen gestart, evenementen georganiseerd, citymarketing van stal gehaald en er wordt veelal riskant geïnvesteerd. De stad of streek moet dan ‘op de kaart worden gezet’ voor Randstedelingen. En dat allemaal om de bevolking vast te houden, dan wel om nieuwe mensen, afkomstig uit de Randstad, te verlokken zich te vestigen in de eigen stad of streek.
Zolang we in Nederland geen staatsagentschap hebben die woonvergunningen uitreikt aan haar bewoners en die dat ook efficiënt en rechtvaardig kan doen, omdat het agentschap de gehele woningvoorraad in het land in beheer heeft, zolang dit ideaal geen werkelijkheid is geworden (ik zie nu gemakshalve even af van kleine probleempjes die dit in termen van bureaucratie, uitzonderingclausules, wachtlijsten en integriteitsvraagstukken oplevert), zijn verstedelijkingspatronen de optelsom van miljoenen keuzes van autonome individuen en beslissingen van vele lokale overheden.


De trek naar de metropool is onmiskenbaar. Ik heb al veel over economische stagnatie en demografische krimp gezegd. Maar er is ook economische dynamiek en demografische groei. En die is dus ruimtelijk specifiek. Want niet elke stad zal groeien.
De toekomst van onze economie zal kennisintensiever zijn. Niet alleen in de IT, maar ook in de logistiek en in de landbouw. Met de opkomst van de creatieve sector zullen we steeds meer aangewezen zijn op onze originaliteit en talent. Met de steeds maar voortgaande trend om alles wat gestandariseerd kan worden te verplaatsen naar landen waar de lonen lager zijn, zullen we het steeds meer van de dienstverlening en toerisme moeten hebben om mensen met minder opleiding een toekomst te kunnen bieden. Als wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en ons aandeel willen leveren in het oplossen van het klimaatvraagstuk, dan moet innovatie alle ruimte krijgen. Deze sectoren van de economie (kennis, creatieve industrie, innovatie, dienstverlening, toerisme) zijn nauw met de stad verbonden. De grote stad is de natuurlijke biotoop voor deze activiteiten, voor de mensen die werkzaam zijn in deze sectoren.


Als wij economisch sterk willen blijven en de omslag naar duurzaamheid blijvend willen maken, dan moeten we de grote stad ook klaar maken voor de toekomst. Dat vraagt om flinke investeringen. Leidende begrippen hierin zijn compactheid, metropoolvorming (en ik zeg dat zonder grootheidswaan, want ik heb er goede economische en ecologische redenen voor, waarover later), een schaalsprong in het openbaar vervoer, kwaliteit van de openbare ruimte, groen tot diep in de stad.
De compactheid is nodig om levendige buurten te krijgen; metropoolvorming is nodig om draagvlak voor hoogwaardige voorzieningen en diversiteit in het voorzieningenaanbod te krijgen; een schaalsprong in het openbaar vervoer is nodig om de genoemde compactheid mogelijk te maken, maar ook om de lucht te zuiveren; de kwaliteit van de openbare ruimte verdient aandacht om de groeiende mensenstromen op aangename wijze door de stad te leiden; en groen tot diep in de stad is nodig om mensen een tegenwicht tegen de drukte van het stadsleven te geven.


Dit alles brengt mij bij het centrale dilemma. Er is een evidente noodzaak om te investeren in de krimpgebieden. Maar diezelfde noodzaak bestaat ook als het gaat om de (opnieuw) groeiende steden. Investeren in de laatste is belangrijk. Die investeringen zijn alleen al nodig om de schoorsteen te laten roken. Maar ook moet worden ingespeeld op de wens van steeds meer (jonge) mensen om in een beperkt aantal dynamische centra te wonen en te werken. Als er schaarste aan rijksmiddelen is - en daar lijkt het de komende tijd zeker op -, dan is er sprake van een zeer sterke concurrentie van beleidsdoelstellingen. Nu is die er altijd, maar wint deze aan scherpte omdat de politieke tegenstellingen steeds meer samenvallen met ruimtelijke grenzen. Dit wil graag toelichten.


Ruimtelijke uitsortering van mensen naar inkomen en levensfase is een betrekkelijk recent fenomeen. Het vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Amerikaans onderzoek laat zien dat dit proces de laatste jaren een steeds grotere reikwijdte krijgt. Leefstijl, persoonlijke smaakvoorkeur en daarmee ook politieke voorkeur worden steeds dominantere eigenschappen op basis waarvan mensen elkaar opzoeken dan wel afstoten. De grote drijvende kracht hierachter is welvaartsgroei. Naarmate mensen welvarender worden en armoede en gebrek (definitief) achter zich laten, neemt hun keuzevrijheid toe en ook de behoefte om de omgeving in te richten naar persoonlijke smaakvoorkeur. Een blik op de sociologische kaart van de Verenigde Staten leert ons wat dat betreft het volgende over de politieke kant. In Amerika zijn steeds meer ‘democratische’  dan wel uitgesproken ‘republikeinse’ steden.  Ook de staten sorteren steeds extremer naar politieke kleur uit. Dat is niet alleen het gevolg van districtenstelsel of het ‘Bush-effect’; het zit dieper. Mensen – zeker Amerikanen - zijn mobiel, ze verhuizen regelmatig. De optelsom van al die verhuizingen over een periode van twintig, dertig jaar blijkt te leiden tot iets volkomen nieuws: een compleet nieuw politiek landschap.
De uitsortering verklaart ook waarom Democraten en Republikeinen steeds meer als twee doofstommen tegenover elkaar staan. Hun standpunten worden extremer. Dit gaat als volgt. Wie in zijn directe omgeving steeds maar weer hetzelfde politieke geluid hoort, voelt zich in zijn voorkeuren bevestigd. Erger, die voorkeuren hebben in zo’n situatie de neiging extremer te worden. En dit legt weer de basis voor groeiend onbegrip voor afwijkende politieke meningen. ‘Hoe kan het nu dat mijn mening niet wordt gehoord terwijl mijn hele omgeving het met mij eens is.”


In de VS kleuren de Oost- en Westkust ‘democratisch’, terwijl het midden steeds ‘republikeinser’ wordt. Ook in Europa en zeker in Nederland voltrekt zich een scheiding der geesten. Dit is logisch. Ook hier zijn de inkomens – gemiddeld genomen - de laatste dertig jaar enorm gegroeid. Net als in de VS hebben ook wij veertig jaar ongeremde suburbanisatie achter de rug. Na VINEX lijkt het einde van die suburbanisatie nog allerminst in zicht. Ondertussen hebben we wel een snelweglandschap in de drassige polder gelegd en verhuizen we steeds vaker omdat we allemaal een ‘wooncarrière’ willen maken: nu gemiddeld eens in de zeven jaar.
We lopen de kans dat na de politieke verzuiling en de polarisatie tussen links en rechts de politieke strijd in Nederland een regionale wordt. Vroeger bestond die ook wel. Toen ging het om het roomse zuiden versus het protestantse noorden. En tijdens de polarisatie liep er ergens een scheidslijn tussen de stad en het platteland. Maar nu verhardt de strijd zich. Het wordt een strijd tussen groei- en krimpgebieden – een strijd ook tussen een ‘open’ en een ‘gesloten’ samenleving. Het wordt, letterlijk, een politiek ‘landje pik’ .


Als we deze politieke dimensie, de ontwikkeling waarbij politieke scheidslijnen steeds meer gaan samenvallen met ruimtelijke grenzen, combineren met de toenemende beleidsconcurrentie tussen krimp en groeiregio’s dan wordt het steeds waarschijnlijker dat het gevecht om de schaarse middelen ontaard in ‘alles of niets´. Of we laten de krimpregio’s verpieteren, of we weigeren te investeren om de groei te faciliteren.
Ik hoor u al roepen, we moeten en/en doen. Inderdaad, maar dan niet op z’n Hollands (iedereen een beetje) en daar vaak en veel over vergaderen. Het moet gebeuren op een manier die past bij een nieuwe Europese werkelijkheid: de nationale staat boet in wat betreft betekenis, Europa en de stedelijke regio’s worden belangrijker.


Als het gaat om financiering zou de nationale overheid zou zich moeten beperken tot twee zaken. Infrastructuur die nationaal en internationaal verbindt, bijvoorbeeld de HSL-Oost. En extra geld voor de krimpregio’s die door hun hoeven dreigen te zakken, zolang dit maar gebruikt wordt voor kwaliteit en niet voor het tegen beter weten in vasthouden van mensen.


Daarnaast moet het lokale belastinggebied, de mogelijkheden voor gemeenten en provincies om zelf belastingsinkomsten te generen, aanzienlijk vergroot worden. Op die manier kan bijvoorbeeld regionaal worden afgewogen of men liever in een regionale openbaar vervoerslijn investeert dan wel de zoveelste snelweg.
De investeringsopgave zal in de groeiregio’s het grootst zijn. Tegelijkertijd wonen daar ook de mensen die de laatste jaren als geen ander geprofiteerd hebben van de hernieuwde populariteit van de stad. Met het afromen van een deel van dit profijt, van deze stedelijke private rijkdom ten behoeve van investeringen die de stad ook in de toekomst economische sterk en duurzaam moeten houden, lijkt mij niks mis.


Het vergroten van de autonomie van regio’s, van onze steden, past zo op het oog niet in onze politieke traditie. En toch is het nodig. Want als we niets doen, dan gaat de krimp door, maar slaat de groei neer op de plekken die we niet willen: een nieuw rondje VINEX-wijken. En ondertussen missen we internationaal de boot omdat onze steden te weinig te bieden hebben.
Alleen steden kunnen de wereld redden!



Maarten van Poelgeest, Zef Hemel


Rede uitgesproken bij de opening van het Wibaut-congres Morgen/Tomorrow in de Zuiderkerk te Amsterdam op 30 september 2009.


Share

Nieuws

Archief

04 Jan 2010

Tentoonstelling Parallel Cases naar Parijs

photo: Alenka Milward

In Parijs zal van 11 januari tot 12 februari 2010 een deel van de 4e Internationale Architectuur...

19 Dec 2009

Last Weeks Sale: Catalogus 4e IABR €5 – te koop op de Biennale en online

De catalogus van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een rijk...

08 Nov 2009

Vrijstaat Amsterdam. De terugblik.

Een gesprek met alle deelnemers en betrokkenen over zes weken Vrijstaat. De avondprogrammering...

28 Sep 2009

De stad op de politieke agenda

photo by Michelle Wilderom

Het openingsweekend van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) Open City:...

12 Sep 2009

The Guide to Open Places

Een collectie van open plekken Op zoek naar open plekken wereldwijd, heeft,The Guide to Open...

06 Sep 2009

Brug wordt gebouwd

Photo: Michelle Wilderom

Deze week is het bouwen van de toegangsbrug naar de hoofdtentoonstelling - Open City: Designing...

05 Jun 2009

Tentoonstelling Parallel Cases

Parallel Cases legt een link tussen de 'best practice projects’ van de...

24 May 2009

Mogelijkheden om te adverteren tijdens de 4e IABR

De IABR biedt de gelegenheid om te adverteren in zowel de catalogus als de bezoekersgids. Beide...

20 Mar 2009

Open City: Designing Coexistence

Wat is de ‘Open Stad'? Wie wonen en werken er? Welke krachten bedreigen haar? Waarom is het...

Agenda

Archief

10 Feb 2009

Beyond or within, Biennale versus Biennale

Sprekers: Ole Bouman (directeur NAi) en Tim Rieniets (co-curator IABR); Moderator: Chris van...

06 May 2009

Workshop Reciprocity

Van 6 t/m 8 mei vindt de workshop Reciprocity plaats in Jakarta, met de sub-curatoren Stephen...

06 Jun 2009

Paraisopolis, São Paulo

In samenwerking met het 4e IABR sbthema Squat, samengesteld door Rainer Hehl en Jörg Stollmann,...

30 Jun 2009

Publieksavond Hoboken

Op dinsdag 30 juni vindt de publieksavond Hoboken plaats in het Kunsthalcafé (Museumpark) over de...

03 Sep 2009

Kick off Eeuw van de Stad: Hoe de Wereld Stad Wordt

Donderdag 3 september vindt de kick-off van het crossmediale project Eeuw van de Stad plaats....

13 Sep 2009

Eeuw van de StadHoe de wereld stad wordt

Vanaf 13 september Televisie, radio, internet, VPRO Gids en NAi Eeuw van de Stad - Introductie...

13 Sep 2009

Buitenhof

Met de Eeuw van de Stad besteedt VPRO in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur...

14 Sep 2009

Tegenlicht: Amsterdam Makeover 2040

VPRO

Amsterdam is een oude dame, maar ze heeft haar zinnen gezet op een metropolitane makeover. Steden...

15 Sep 2009

A Sense of Belonging: postdemocratische verkenningen

Kristian Koreman - ZUS

Het jaarlijkse 'Internationale Keuze debat onderzoekt dit keer de rol die het theater als...

15 Sep 2009

Screening 'Grand Paris, de president en de architect'

De nieuwe documentaire van Bregtje van der Haak (VPRO)--Grand Paris, de president en de...

17 Sep 2009

Villa VPRO – Bureau Buitenland: Addis Abeba

De Ethiopische hoofdstad moet in razend tempo flats bouwen om de stroom migranten op te vangen,...

19 Sep 2009

Hollanddoc DigitaalDe keuze van de Kenner

Eeuw van de stad – Keuze van de kenner, van zaterdag 19 september t/m vrijdag 25 september op...

20 Sep 2009

Draadstaal

Het satirische programma Draadstaal wijdt een hele aflevering aan het thema stad. 20 september,...

20 Sep 2009

Holland Doc Radio: Op zoek naar een nieuwe Wibaut

Wibaut was een van de meest aansprekende Amsterdamse politici van de afgelopen eeuw. Wie treedt er...

21 Sep 2009

Tegenlicht: Grand Paris: De president en de architect

De Franse president Sarkozy heeft grote plannen om de toekomst van de stad Parijs vorm te geven en...

21 Sep 2009

Metropolis: Nieuw in de stad

VPRO

Wereldwijd worden vier nieuwkomers in vier wereldsteden een half jaar lang op de voet gevolgd: hoe...

22 Sep 2009

Holland Doc: Stayin' Alive in Jo'burg

In 2010 wordt het WK Voetbal onder meer in het criminele en onveilige centrum van Johannesburg g...

24 Sep 2009

Wallpaper* Future 30 Architects Directory 2009

Wallpaper*, een internationaal toonaangevend tijdschrift, over design, architectuur, fotografie,...

24 Sep 2009

Andere Tijden: Wie bouwt? Wibaut!

Andere Tijden over een wethouder met opbouwende idealen in het interbellum. 24 september, ca....

24 Sep 2009

Live Radio: Villa VPRO

Een live verslag van de opening van de 4e  Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

24 Sep 2009

Villa VPRO – Bureau Buitenland: Detroit

Detroit, stad in vrije val from VPRO Eeuw van de Stad on Vimeo. Detroit was ooit een...

25 Sep 2009

urbaninform Symposium

De subcuratoren van de 4e IABR Squat tentoonstelling organiseren op 25 september, de ochtend na de...

26 Sep 2009

Radio: De Avonden

Een radiofonische editie van het nummer dat het literaire tijdschrift ‘De Gids’ in het...

27 Sep 2009

Zondagmiddagdocumentaire: The New Rijksmuseum

The New Rijksmuseum (120’) van Oeke Hoogendijk (2008) Elke zondagmiddag wordt een...

28 Sep 2009

Lars Lerup in gesprek met George Baird

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

28 Sep 2009

De VVD in de Vrijstaat Amsterdam

De visie van de VVD op de toekomst van Amsterdam. Verhalen, ideeën, verkenningen. D...

28 Sep 2009

Tegenlicht: I am Gurgaon: De nieuwe stad in India

Een reusachtige gated community aan de rand van New Delhi: is Gurgaon het zoveelste Ponzi Scheme of...

29 Sep 2009

Vancouver – Rotterdam: A Tale of Two Cities

Larry Beasley, voormalig Co-director Urban Palnning van Vancouver, geeft een lezing als visiting...

29 Sep 2009

Lezing van George Baird 'The Politics of Public Space'

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

29 Sep 2009

Bedrijven en ondernemingen in de Vrijstaat Amsterdam

Een avond georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Verhalen, ideeën, presentaties over de...

30 Sep 2009

Internationaal Stedenbouw Congres Morgen/ Tomorrow

In het kader van Vrijstaat Amsterdam en ter nagedachtenis aan wethouder Floor Wibaut (1859 -1936),...

30 Sep 2009

IDFA Film 'Megacities'

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

01 Oct 2009

Open City Lezing: Kees Christiaanse

De eerste keynote lezing in de serie Open City lezing en debat wordt gegeven door de curator van de...

01 Oct 2009

Maakbare Stad Rotterdam/Vrijstaat Amsterdam

De curatoren Wouter Vanstiphout en Zef Hemel over hun Rotterdamse respectievelijk Amsterdamse...

01 Oct 2009

Internationaal Stedenbouw Congres Morgen/ Tomorrow

In het kader van Vrijstaat Amsterdam en ter nagedachtenis aan wethouder Floor Wibaut (1859 -1936),...

01 Oct 2009

10de N-AERUS Conferentie

Conferentie over ‘open steden’ IHS -Making Cities Work Het Institute for Housing and...

01 Oct 2009

Villa VPRO – Bureau Buitenland: Jakarta

Jakarta wordt geteisterd door permanente files en planologische onkunde. Jakarta's gouverneur Fauzi...

02 Oct 2009

IABR Open Podium Sara Vrugt

Iedere vrijdagmiddag treedt op de IABR een plaatselijke 'cultuurambassadeur' op als gastheer of...

02 Oct 2009

Lezing van Kees Christiaanse

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

03 Oct 2009

Open City Talk & Tour Tim Rieniets

photo by Michelle Wilderom

Rondleiding over de Forum tentoonstelling door en met een inleiding van co-curator Tim Rieniets...

04 Oct 2009

Maakbaarheid – 21-25 okt

Woe 21 okt IDFA Film Our Street Don 22 okt Open City Lezing en Debat: VROM Vrij 23 okt

04 Oct 2009

Connectivity – 4-8 nov

Woe 4 nov IDFA Film 'In for Motion' Do 5 nov Open City Lezing en Debat: Mark Shepard Vr 6...

04 Oct 2009

Zondagmiddagdocumentaire: Global Village

Amsterdam Global Village (245’) van Johan van der Keuken (1996) Elke zondagmiddag wordt...

04 Oct 2009

Filmprogramma Rotterdam Classics

Tegenwoordig is city branding een belangrijke factor voor stedelijke ontwikkeling, vooral nu steden...

04 Oct 2009

IDFA Film Megacities

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

04 Oct 2009

Biënnale Fietstochten

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

05 Oct 2009

Lars Lerup in gesprek met Xaveer de Geyter

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

05 Oct 2009

Bestemming AMS

Lezing van curator van Vrijstaat Amsterdam Zef Hemel over d...

06 Oct 2009

Finale studenten-ontwerpwedstrijd

Presentatie en jurering van inzendingen voor de studentenontwerpwedstrijd voor de toekomst van de...

06 Oct 2009

Lezing door Elma van Boxel and Kristian Koreman, ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

07 Oct 2009

Het Nieuwe Diep: Vrijstaat

Stedenbouwkundig bureau ZUS praat met gasten over hun ontwerp voor een nieuw waterpark tussen...

07 Oct 2009

Lars Lerup in gesprek met Michelle Provoost

Locatie: Berlage Instituut, Botersloot 25, 3011 HE  Rotterdam, T. 010-4030399 Start: 19:00...

07 Oct 2009

IDFA Film The Show Must Go On

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

08 Oct 2009

Open City Lezing: Lars Lerup

Lars Lerup - Open City en de Amerikaanse Suburb In zijn keynote lezing op 8 oktober zal de...

08 Oct 2009

Amstelgesprek

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer praat met gasten over de toekomst van de Amstel en haar oevers...

08 Oct 2009

Villa VPRO – Bureau Buitenland: Istanbul

De trek van miljoenen conservatieve en religieuze plattelanders naar Istanbul heeft het...

09 Oct 2009

Noordelijke IJ-oevers: Experimenteren op het Noorderveld

Urhahn Urban Design praat met gasten over hun ontwerp voor het Vliegenbos en omgeving in...

09 Oct 2009

Foaming at the Edge

Presentatie door Lars Lerup (VS) van de Biennale Master Class ‘Foaming at the Edge’...

09 Oct 2009

IABR Open Podium Speedism

Iedere vrijdagmiddag treedt een plaatselijke 'cultuurambassadeur' op als gastheer of gastvrouw van...

10 Oct 2009

Open City Talk & Tour Interboro

Photo by Michelle Wilderom

Rondleidingen met de subcuratoren van Maakbaarheid, Refuge, Reciprocity, Community, Squat en...

10 Oct 2009

Incidental Event documentaire 'Cities of Preferences'

Thomas Schellings Model

Een film van Mathan Ratinam, Toni Schade en Andrea Zalewski [Moving Image Lab at Columbia (MILC)]...

11 Oct 2009

Zondagmiddagdocumentaire: De stad was van ons

De stad was van ons (110’) van Joost Seelen (1996) Elke zondagmiddag wordt...

11 Oct 2009

IDFA Film 'The Show Must Go On'

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

11 Oct 2009

Biënnale Fietstochten Tour 'Maakbare Stad'

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

12 Oct 2009

Amsterdam autoluw?

Gesprek over een autoluw Amsterdam. Is een straat  mooier zonder auto’s en hoe blijft ze...

13 Oct 2009

Opening YOUR CITY: Jongeren maken Zuid

Dinsdag 13 oktober gaat de jongerenbinnale YOUR CITY: Jongeren maken Zuid van start, een initiatief...

13 Oct 2009

Het CDA in de Vrijstaat Amsterdam

De visie van het CDA op de toekomst van Amsterdam. Verhalen, ideeën, verkenningen. D...

13 Oct 2009

The Making of Vrijstaat Amsterdam

Van 13 oktober tot en met 28 november is in de Zuiderkerk de tentoonstelling The Making of...

14 Oct 2009

Filosofen in de Vrijstaat Amsterdam

Een avond over filosofie als stadsfenomeen. Hoe ervaren filosofen de stad? Hoe zien zij de toekomst...

14 Oct 2009

IDFA Film Repetition en Optical Vacuum'

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

15 Oct 2009

Kop Amstelscheg: Landschap van vrijheid

MUST stedebouw praat met gasten over hun ontwerp voor de Amstelscheg. De avondprogrammering is...

15 Oct 2009

Open City Lezing: Shuddhabrata Sengupta

Shuddhabrata Sengupta - Foto: bbc2009.no

Lezing door Shuddhabrata Sengupta (India) kunstenaar, schrijver en curator bij het Raqs Media...

16 Oct 2009

Sloterplas: Luilekkerland

B+B Stedenbouw en landschapsarchitectuur praat met gasten over hun ontwerp voor de Sloterplas en...

16 Oct 2009

Open Podium – ‘Rotterdam (in)tolerant’

Associated projects: For Security Reasons In het kader van de 4e Internationale Architectuur...

17 Oct 2009

Theatre Tehran – Wunderbaum

Voorlezing, presentatie en video, plus toegang tot de tentoonstelling Open City: Designing...

18 Oct 2009

Zondagmiddagdocumentaire: 'Hoe Nikita een Paard Kreeg' en 'Haven - omzwervingen in de nacht'

Hoe Nikita een Paard Kreeg (23’) van Anneke de Lind van Wijngaarden (2006) en Haven -...

18 Oct 2009

Theatre Tehran – Wunderbaum

Voorlezing, presentatie en video, plus toegang tot de tentoonstelling Open City: Designing...

18 Oct 2009

IDFA Film 'Repetition' en 'Optical Vacuum'

Het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) is 's werelds grootste festival voor...

18 Oct 2009

Biënnale Fietstochten Tour 'Parallel Cases'

Archiguides

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

20 Oct 2009

De PvdA in de Vrijstaat Amsterdam

De visie van de PvdA op de toekomst van Amsterdam. Verhalen, ideeën, verkenningen. D...

21 Oct 2009

IDFA Film Our Street

Op verzoek van de IABR stelde het IDFA  International Documentary Film Festival Amsterdam -...

21 Oct 2009

Westelijke IJ-oevers en haven: Tijdelijkheid als strategie

Rietveld Landscape I Atelier de Lyon praten met gasten over hun ontwerp voor het Westelijk...

22 Oct 2009

Dak- en thuislozen in de Vrijstaat Amsterdam

Gesprek met dak- en thuislozen over Amsterdam. Hoe gebruiken en ervaren zij de stad? Met de...

22 Oct 2009

Open City Debat VROM presenteert: Design and Politics #1

Debat over de confrontatie tussen ontwerper en bestuurder. Felix Rottenberg confronteert tijdens...

23 Oct 2009

De Oostelijke Eilanden: Bedreigde vrijheid

Bureau Karres en Brands landschapsarchitecten praat met gasten over hun ontwerp voor de Oostelijke...

23 Oct 2009

Woonstaddebat – Wie maken de stad?

photo by George Brugmans

Op 23 oktober organiseert Woonstad het debat Wie maken nu eigenlijk de stad? over samen werken aan...

23 Oct 2009

IABR Open Podium Samenwerking aan de stad van morgen

Iedere vrijdagmiddag treedt een plaatselijke 'cultuurambassadeur' op als gastheer of gastvrouw van...

24 Oct 2009

VPRO Film 'Amsterdam Makeover 2040'

'Aan de overkant van de crisis ligt een betere stad' Richard Florida – Who's Your...

24 Oct 2009

Conny Janssen Danst

ConnyJanssenDanst_RUIS_Besim

Dansers van Conny Janssen Danst overvallen de bezoekers in het NAi met korte dansinterventies. Zij...

24 Oct 2009

Open City Talk & Tour Crimson Architectural Historians

logo Crimson

Rondleidingen met de subcuratoren van Maakbaarheid, Refuge, Reciprocity, Community, Squat en...

25 Oct 2009

Zondagmiddagdocumentaire: Radio Danielle en Johnny Meijer

Radio Danielle (27’) (1987) en

25 Oct 2009

IDFA Film Our Street

Op verzoek van de IABR stelde het IDFA  International Documentary Film Festival Amsterdam -...

25 Oct 2009

Biënnale Fietstochten Tour 'Maakbare Stad'

Archiguides

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

26 Oct 2009

Expats in The Freestate of Amsterdam

Een gesprek met Amsterdamse expats. Hoe ervaren zij de stad? Wat willen zij van Amsterdam? Met...

27 Oct 2009

Film en discussie in de Vrijstaat Amsterdam

De debatavond van vanavond komt helaas te vervallen. In plaats daarvan: Film en discussie in de...

28 Oct 2009

Duivendrechtse Veld: Van Stadsdeel naar Vrijstad

Studioklok praat met gasten over zijn ontwerp voor Zuidoost en Amstel I, II en III. D...

28 Oct 2009

IDFA Film 'Petition – The Court of Complainants'

Mère et fille drap rue

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) een speciale serie...

29 Oct 2009

Amsterdamse stadsstratenavond

Gebruikers, ondernemers en winkelstraatmanager Nel de Jager over de toekomst van typisch...

29 Oct 2009

Open City Lezing: Roberta Brandes Gratz

Lezing door schrijfster, journalist en activiste Roberta Brandes Gratz (VS) over het werk van...

30 Oct 2009

IABR Open Podium

Iedere vrijdagmiddag treedt een plaatselijke 'cultuurambassadeur' op als gastheer of gastvrouw van...

30 Oct 2009

Nieuwe Meer: Awareness

Güller Güller architecture urbanism praat met gasten over zijn ontwerp voor het Nieuwe Meer en...

30 Oct 2009

De betekenis van Jane Jacobs voor een levende stad

Trancity organiseert een 'college-marathon' over de kernbegrippen in het werk van de beroemde...

31 Oct 2009

Jane Jacobs Tour - Fiets & Film

jane jacobs

Rotterdam Noord is een echte 'Jane Jacobs-wijk': buurtwinkeltjes, ateliers, een gemeenschappelijke...

01 Nov 2009

Zondagmiddagdocumentaire: Preview IDFA 2009

Preview IDFA 2009 Elke zondagmiddag wordt een documentaire over Amsterdam vertoond. Het...

01 Nov 2009

IDFA Film 'Petition – The Court of Complainants'

Mère et fille drap rue

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) een speciale serie...

01 Nov 2009

Biënnale Fietstochten Tour Parallel Cases'

Archiguides

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

01 Nov 2009

Incidental Event Jane Jacobs Voorleesmiddag

Tijdens de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam verschijnt, bijna 50 jaar na de...

02 Nov 2009

D66 in de Vrijstaat Amsterdam

De visie van D66 op de toekomst van Amsterdam. Verhalen, ideeën, verkenningen. De av...

03 Nov 2009

GroenLinks in de Vrijstaat Amsterdam

De visie van GroenLinks op de toekomst van Amsterdam. Verhalen, ideeën, verkenningen. ...

04 Nov 2009

Gaasperplas: Watervrijstaat

Stedenbouwkundig bureau Alle Hosper praat met gasten over haar ontwerp voor Gaasperdam, Gein en...

04 Nov 2009

IDFA Film '.In for Motion'

In for motion

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

04 Nov 2009

T-Visionarium Open City

T_Visionarium Open City is een digitaal, audiovisueel archief over de stad dat circa dertig uur...

05 Nov 2009

Bouwen in het weiland of verdichten?

Half oktober 2009 presenteerde Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening van...

05 Nov 2009

Open City Lezing en Debat Mark Shepard

Mark_Shepard

Van 3 tot 8 november staat het Open City Event Program in het teken van ‘Connectivity’....

06 Nov 2009

Jongeren in de Vrijstaat Amsterdam

Hoe ervaren jongeren de stad? Wat willen ze veranderen? Hoe zien ze de toekomst van de stad? Een...

06 Nov 2009

Open Podium – Sentient City Survival Kit

Opening tentoonstelling Sentient City Survival Kit - Op de 4e IABR presenteert The Mobile City...

06 Nov 2009

Incidental Event Pecha Kucha Night Rotterdam vol 22

Tijdens de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) zal ook Pecha Kucha Night van...

07 Nov 2009

Open City Lezing en Debat Jonge Architectendag

BNA_jonge_architectendag

Jonge Architectendag georganiseerd door BNA en NAi, in het kader van het Open City Event Program...

08 Nov 2009

Portscapes-tour op de Maasvlakte 2-Rotterdam

logo Portscapes

Op zondag 8 november organiseren SKOR en het Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met de...

08 Nov 2009

Zondagmiddagdocumentaire: Kruispost

Kruispost (85’) van Maria Mok en Meral Uslu (2007) Elke zondagmiddag wordt...

08 Nov 2009

Filmprogramma Rotterdam Classics

In Rotterdam werd de wederopbouw voortvarend aangepakt, volgens de principes van de moderne archite...

08 Nov 2009

IDFA film '.In for Motion'

In for motion

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

08 Nov 2009

Biënnale Fietstochten - Maakbaarheid

Archiguides

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

11 Nov 2009

IDFA Film 'Borgate' en 'House of the Knights'

House of the Knights

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

11 Nov 2009

Open City Lezing en Debat – Howard Saunders – De kracht van de consument

Lezing in het Open City Event Program door Howard Saunders, Creative Director van Echochamber,...

12 Nov 2009

Open City Lezing en Debat – Collective

Housing for the millions 2.0 Naar een nieuw concept voor massawoningbouw De lezing wordt...

13 Nov 2009

Open Podium

photo by Michelle Wilderom

Het IABR en de NAi preseteren i.s.m. Volume magazine het Open Podium van deze week:...

14 Nov 2009

Open City Talk & Tour

photo by Michelle Wilderom

Rondleiding door en een inleiding van Bart Goldhoorn (NL), subcurator van de Collective...

15 Nov 2009

IDFA Film 'Borgate' en 'House of the Knights'

Borgate

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

15 Nov 2009

Biënnale Fietstochten Tour 'Parallel Cases'

Archiguides

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

18 Nov 2009

IDFA Film – Transit Dubai

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

19 Nov 2009

Presentatie Beyond #2, “Values and Symptoms”

SUN Publishers presenteert de tweede editie van het bookazine Beyond op de 4e IABR in het...

19 Nov 2009

Open City Lezing en Debat – Eyal Weizman

Lezing in het kader van het Open City Event Program door architect Eyal Weizman (London, Tel Aviv)...

20 Nov 2009

Open City Expert Meeting

Refuge: Architectural Propositions for Unbound Spaces - Caïro, Amman, Istanbul, Beirut - is de...

20 Nov 2009

Open Podium

A Lighthouse for Lampedusa met Thomas Kilpper (DE) Deze week presenteert Lilet Bredels van...

21 Nov 2009

VPRO Film 'I am Gurgaon: De nieuwe stad in India'

Vertoning van de VPRO Tegenlicht documentaire 'I am Gurgaon: De nieuwe stad in India' geregisseerd...

21 Nov 2009

Open City Talk & Tour

photo by Michelle Wilderom

Rondleiding door en met een inleiding van Philipp Misselwitz (DE), subcurator van de Refuge...

22 Nov 2009

IDFA Film – Transit Dubai

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

22 Nov 2009

Biënnale Fietstochten Tour Maakbaarheid

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

25 Nov 2009

IDFA Film – Bogotá Change

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

26 Nov 2009

Open City Lezing en Debat - AbdouMaliq Simone

Lezing in Open City Event Program van de 4e IABR door AbdouMaliq Simone. Simone, verbonden aan de...

28 Nov 2009

Incidental Event Gerard Mosterd Dance

Moderne dansvoorstelling in het kader van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

28 Nov 2009

Open City Talk & Tour

photo by Michelle Wilderom

Rondleiding door en met een inleiding van Stephen Cairns (GB), subcurator van de Reciprocity...

29 Nov 2009

Incidental Event - Delta Dua

Wim Lohy behoort tot een van de beste akoestisch gitaristen van Nederland. (afgestudeerd aan het...

29 Nov 2009

IDFA Film – Bogotá Change

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

29 Nov 2009

Biënnale Fietstochten Tour 'Parallel Cases'

Rotterdam ArchiGuides organiseert i.s.m. de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam...

02 Dec 2009

IDFA Film – Welcome Europa

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

03 Dec 2009

Rotterdam Global Urban Summit 2009

Op 3 en 4 december vindt de Rotterdam Global Urban Summit plaats in de Doelen in Rotterdam....

04 Dec 2009

IABR Open Podium

photo: knowbotic research

Cultuurambassadeur van deze week is V2_, Institute for the Unstable Media. V2_ presenteert een...

05 Dec 2009

Open City Talk & Tour

photo by Michelle Wilderom

Open City Tour & Talk door cocurator van de 4e IABR, Tim Rieniets, over het thema migratie...

05 Dec 2009

VPRO film - Nieuw in de Stad

VPRO

Vertoning van de VPRO Metropolis documentaire Nieuw in de Stad. Een co-productie van de VPRO en de...

06 Dec 2009

Filmprogramma Rotterdam Classics

In 1959 besloot Rotterdam, als eerste Nederlandse stad, tot de aanleg van de metro, als oplossing...

06 Dec 2009

IDFA Film – Welcome Europa

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

06 Dec 2009

Theater – Peptide

Peptide, voor elke vrouw die wil weten: hoe doe jij dat? En voor elke man die wil weten: waarom...

09 Dec 2009

Lezing - Segregation: A Social Problem?

Socioloog Wim Blauw (1971) was tot 2003 hoogleraar Economische Sociologie aan Erasmus Universiteit...

09 Dec 2009

Walk – Tarwewijk (The Other City)

Een wandeling langs stedelijke fragmenten. www.CohabitationStrategies.org Atelier Tarwewijk...

09 Dec 2009

Workshop en Film (The Other City)

MFZ is de 2e editie van een interdisciplinaire workshop die onderzoek doet naar en bewustzijn...

09 Dec 2009

IDFA Film – The Power of Speech

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

10 Dec 2009

Walk – Tarwewijk (The Other City)

Wandeling langs leegstaande huizen en commerciële panden in de buurt.

10 Dec 2009

Open City Lezing en Debat

Erik Swyngedouw geeft lezing met de titel 'De paradox van de Post - Politieke stad: Het geweld van...

11 Dec 2009

Film: Moving in Free Zones #2 and Film ZUID

Film ZUID is een verslag van de workshop Moving in Free Zones #2 in Rotterdam, Charlois. Moving in...

11 Dec 2009

Segregation - The Other City: Exposing Tarwewijk

The Other City: Exposing Tarwewijk is een project van Cohabitation Strategies, een in Rotterdamn...

11 Dec 2009

Open City Expert Meeting

Debat met Alonso Ayala, Wim Blauw, Libia Castro, Aetzel Griffioen, Vinca Kruk, Ólafur Ólafsson,...

11 Dec 2009

Open Podium

Iedere vrijdagmiddag in het kader van het Open City Event Program treedt op de 4e Internationale...

12 Dec 2009

Stedenbouw: vak of vacuüm

photo KCAP

AIR organiseert op zaterdagmiddag 12 december samen met KCAP Architects&Planners een symposium...

12 Dec 2009

Rondleidingen Parallel Cases

Ralf Pasel, curator van de Parallel Cases tentoonstelling van de 4e IABR verzorgt in het laatste...

12 Dec 2009

VPRO Film 'Staying Alive in Jo'burg'

photo by Rob Schreuder

Vertoning van de VPRO Holland Doc documentaire Staying Alive in Jo'burg geregisseerd door Rob...

13 Dec 2009

Kraken heeft Nederland vormgegeven

Een essentiële parameter voor de ‘Open stad’ is de plek die de Nederlandse wetgeving...

13 Dec 2009

IDFA Film – The Power of Speech

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

13 Dec 2009

Incidental Event - Film: Leegstand zonder Zorgen

Een plekje in het kasteel van het Land van Ooit of in het centrum van Amsterdam? Antikraak lijkt te...

13 Dec 2009

Open City Debat - Het gekraakte ideaal

Debat over de maatschappelijke betekenis van kraken, in verleden, heden en toekomst. Het voorstel...

16 Dec 2009

IDFA Film – Garbage Dreams

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

17 Dec 2009

Open City Lezing en Debat Robert Neuwirth

Lezing door journalist en schrijver Robert Neuwirth (VS) in het kader van de 4e Internationale...

18 Dec 2009

Open Podium

Iedere vrijdagmiddag treedt tijdens het Open City Event Program van de 4e Internationale...

19 Dec 2009

Next Exit Confusion Square. Open Cities: Rotterdam - Addis Ababa

In deze workshop wordt onderzocht hoe het dagelijks leven wordt gefaciliteerd en vormgegeven in en...

19 Dec 2009

Open City Talk & Tour

photo: Michelle Wilderom

Rondleiding door en met een inleiding van Jörg Stollman (DE), subcurator van de Squat...

20 Dec 2009

IDFA Film – Garbage Dreams

Op verzoek van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stelt het IDFA een...

07 Jan 2010

Lezing Saskia Sassen

The laatste lezing van het open City Event Program, "A New Immigration Phase?" door de...


Notes

Archief

Impressies 4e IABR 24 sep 2009 - 10 jan 2010

© Megin Zondervan

Projects for the Open City

by Ralf Pasel

Van 11 januari tot 12 februari is een selectie van projecten gemaakt voor Parallel Cases//IABR@RDM...

Talk & Tour met Jörg Stollmann (Squat)

photo by Daniëlle van Wingerden

Theater voorstelling - Peptide - 6 dec

Foto's Open City: Designing Coexistence tentoonstelling

© Michelle Wilderom

Some Events To Come ( > 17 Nov)

Open Weekend Parallel Cases

Verslag Sentient City Workshop op Institute of Network Cultures

Pecha Kucha Night op 4e IABR

091106PechaKuchaNight/IABR

Tijdens de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) vond er een Pecha Kucha Night...

Open Podium - Presentatie Workshop en tentoonstelling - The Sentient City Survival Kit

091106OpenPodium/IABR

Connectivity  The Mobile City organiseerde een aantal events op de 4e Internationale...

Opening T-Visionarium in de Zuiderkerk, Amsterdam

Open City Debat: Ontwerp & Politiek

photo by Michelle Wilderom

Opening The Making of Vrijstaat Amsterdam

©VARCHETYPISCH, Anika Ohlerich

Open City Talk & Tour

Open City Talk & Tour door Daniel D'Oca van Interboro Partners, subcuratoren van Community....

Een nieuw politiek landschap

Van de oude Marx hebben we geleerd dat de onderbouw de bovenbouw bepaalt. Voor wie na 1980 is...

De bouw van Open City: Designing Coexistence. De hoofdtentoonstelling van de 4e IABR in het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam