Su 13 Dec 09
Open City Debat - Het gekraakte ideaal
Debat over de maatschappelijke betekenis van kraken, in verleden, heden en toekomst.
Het voorstel voor een kraakverbod lijkt grote kans te hebben om in wet omgezet te worden. De praktische implicaties hiervan voor het kraken zijn nog niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval het einde van een tijdperk, en een goede reden om de balans op te maken. Het kraken heeft in het laatste jaar - mede dankzij het voorgestelde verbod - volop in de schijnwerpers gestaan. Maar in die schijnwerpers heeft de dieper gaande discussie het grotendeels afgelegd tegen de oneliners en clichés. Op deze zondagmiddag willen we u een bredere blik bieden op wat een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis is en nog steeds een door duizenden bedreven praktijk.
Het debat gaat in op de legitimiteitscrisis van kraken in heden en verleden. Allereerst is er de veelgehoorde argumentatie dat het kraken niet meer van deze tijd is. Krakers van nu zijn zogezegd hun idealen kwijt. Maar tegelijkertijd is ook het verleden van de kraakbeweging niet vrij van controverse, zoals de affaire rond het kraak- en actieverleden van GroenLinks politicus Wijnand Duyvendak liet zien.
In dit debat komen twee vragen aan bod: ‘Wat is de historische betekenis van kraken geweest voor de Nederlandse maatschappij?’ en ‘Hoe zal de nabije toekomst van kraken eruit gaan zien met het nieuwe kraakverbod?’ Er zullen vier inleiders zijn, daarna volgt een debat.
Uitgenodigde sprekers
Inleiders:
Gijs van Oenen (filosoof, Erasmus Universiteit)
Virginie Mamadouh (politiek geografe, Universiteit van Amsterdam)
Hans Pruijt (socioloog, Erasmus Universiteit)
Eric Duivenvoorden (‘archivaris’ van de kraakbeweging)
Respondenten:
Lonneke van der Velden (politiek filosofe en coauteur Witboek Kraken)
Kamiel Verschuren (kunstenaar en cultureel organisator)
Abel Heijkamp (kunstenaar en documentairemaker)
Moderator: Friso Wiersum (Debatcentrum Tumult, Utrecht)
Programma
12-13u Vertoning documentaire ‘Leegstand zonder zorgen’.
13-14u Lunch
14-16u Debat ‘Het Gekraakte Ideaal’
Toegang: Gratis